Kakovost peletov

Vodni test peletov za peč na pelete Biodom 27
Nas, uporabnike peletov, ob vsakem nakupu peletov skrbi, kakšna bo njihova kakovost. Od kakovosti peletov je namreč tudi odvisno, kolikokrat bomo praznili pepel (če to delamo sami), koliko bo žlindre v posodi za izgorevanje in podobno.
To velja tako za peč na pelete Biodom 27, kot tudi za ostale peči na pelete. Mnogi proizvajalci peletov zagotavljajo kakovost z raznimi certifikati, ki pa ob kasnejšem preverjanju ne kažejo enakih rezultatov. Zato je Gozdarski inštitut Slovenije pred kurilno sezono 2014/2015 v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije analiziral kakovost peletov. Analiza je pokazala izboljšanje rezultatov proti letu 2013. Eden od problemov je navajanje lastnosti peletov, ki ni poenoteno in je v mnogih primerih pomanjkljivo. Zato so na Gozdarskem inštitutu Slovenije (GIS) pripravili smernice za zagotavljanje kakovosti, kar je najmanj zaželjeno, bolje povedano je NUJNO, na zmedenem trgu peletov v Sloveniji. Shemo so poimenovali S4Q (po naše - podpora za kakovost). Če bo ta "shema" res zagotavljala kakovost peletov, ki jih bomo kupili pod to oznako, potem smo "na konju". Sploh, če se bo kakovost peletov redno preverjala, da ne bo prihajalo do kasnejšega padca kakovosti peletov ali prevelikega nihanja kakovosti v daljšem časovnem obdobju. Tako bomo lahko gotovi, da bodo dobri peleti, ki smo jih kupili letos, prav tako dobri tudi čez dve leti.
Na zgornji sliki je prikaz boljših peletov potopljenih v vodo. Slike si sledijo z leve zgoraj proti končni sliki desno zgoraj v minutnih presledkih.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vžigalna svečka Biodom 27

Alarm peleti

Pooblaščeni servisi podjetja Biodom 27