OBVEZNI CO SEZOR!

Senzor CO z alarmom
Takole površno bi lahko dejali, da zahteve za vgradnjo kurilnih naprav, ki se sklicujejo na smernice Slovenskega združenja za požarno varstvo SZPV 407 ter za določene tipe kurilnih naprav v bivalnih prostorih, zahtevajo vgradnjo CO senzorjev. Tako vam zadevo predstavljajo vsi prodajalci po domovih in tudi vsi prodajalci v trgovinah s tehnično opremo. Torej moramo na vrat na nos kupiti senzor CO. Če torej na hitro preberete zgornje vrstice ali poslušate na hitro zdrdrane stavke raznih prodajalcev, boste nemudoma kupili CO senzor in pri tem ne nujno tudi razmišljali o kvaliteti le tega ali (bog ne daj) ceni CO senzorja. Pa če imate peč na pelete Biodom 27 ali ne.
Vendar vas pozivam, da si zopet preberete kot jara kača dolg prvi stavek tega prispevka. Bodite pozorni na besedo "bivalnih". Kurilnica, v kateri se nahaja vaša peč na pelete (morda) Biodom 27, vsekakor ni bivalni prostor in zategadelj bi lahko vsakega prodajalca CO senzorja z lahkoto zavrnili. Če vam seveda ne bi šlo za varnost vas samih ali za varnost vam bližnjih.
Sam sem (zaradi pretekle napake na moji peči na pelete Biodom 27) že pred časom kupil senzor za dim, da bi me obvestil o napaki v delovanju. Upajoč, da bi se to zgodilo prej, kot pa bi to opazil sam. Zaradi zdajšnje gonje okoli senzorjev CO, sem končno kupil tudi tega, kar bi moral storiti že ob nakupu peči. Pa če je bilo to predpisano ali ne. Kajti, kot pravi znameniti Murphy: "Če lahko gre kaj narobe, bo narobe tudi šlo".
Po mojem mnenju, bi moral pravilnik določati obvezno namestitev senzorja CO v vsak prostor s kurilno napravo, pa če je ta bivalni ali ne. Za vsak primer.
Nekaj več o pravilniku o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav si lahko preberete v članku, ki ga je napisal Gregor Kušar, univ. dipl. kem., odgovorni projektant požarne varnosti.





.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vžigalna svečka Biodom 27

Alarm peleti

Pooblaščeni servisi podjetja Biodom 27