PRAŽENJE?

Veliko temnejši praženi peleti
Torefikacija oz. praženje je postopek toplotne obdelave, ki poteka pri temperaturi od 250 do 350 stopinj Celzija, pri tem pa se okrog 70% celotne mase surovine, ki se praži, ohrani kot trdna snov. Ta lahko vsebuje skoraj 90% prvotne energijske vrednosti (Bergman in sod.).
Postopek traja približno 30 minut ob zmanjšani vsebnosti kisika, pri tem pa material ne izgoreva. Postopek se lahko uporablja za vse ekološke lesne proizvode. Na rezultat procesa torefikacije vplivajo še vlažnost in velikost delcev ter pritisk v komori, kjer se izvaja praženje lesne mase. Ker se mora surovina pred praženjem posušiti, se lahko v optimalnih sistemih, za sušenje lesne mase uporablja energija, ki je pridobljena iz plinov, ki nastanejo med samim praženjem. Pri toplotni pretvorbi materiala se lastnosti različnih surovin vse bolj homogenizirajo. Tako dobimo nov standardiziran proizvod, ki ni odvisen od pomanjkljivosti prvotnih materialov. Po postopku material postane hidrofoben, oziroma vodoodporen, kar pomeni, da se lahko hrani dlje časa in ne razpade. Po izvedeni torefikaciji les postane krhek, zato lahko takšen les z dokaj malo vložene energije zmeljemo v prah. To je zlasti pomembno za sežig v kurilnih napravah na premog. Zaradi izhlapevanja organskih komponent, nova snov izgubi približno 30 odstotkov teže, medtem ko se vrednost pepela zmanjša le za 10 odstotkov. Zaradi izgube teže in večje kurilne vrednosti, je s praženjem obdelano lesno maso namenjeno kurjavi, možno racionalneje in bolj ekonomično prevažati.

Produkt torefikacije lesa (lesni prah) se lahko stisne v pelete (ali brikete) in tako ustvarimo gorivo s homogenimi lastnostmi, ki je izredno trajno in primerno za takojšnjo uporabo. Peleti so tudi enostavni za pakiranje in prevažanje.
V Evropi se že postavljajo prve proizvodnje za industrijsko proizvodnjo, ki bodo izvajale ta postopek, saj se je izkazalo, da imajo takšni peleti izredno visoko kurilno vrednost v primerjavi z navadnimi peleti.
Samo vprašanje časa je, kdaj bodo toreficirani peleti dostopni tudi na našem trgu. Torej ......čakamo na prvega ponudnika.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vžigalna svečka Biodom 27

Alarm peleti

Pooblaščeni servisi podjetja Biodom 27